Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie MO

maandag 25 november 2024

19:00 - 22:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
Renate van der Giessen (vz)
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    De voorzitter opent de vergadering.

  2. 2
    Mededelingen portefeuillehouder(s)
  3. 3

    De agenda wordt ter vaststelling voorgelegd.

  4. 4
    Spreekrecht van burgers
  5. 5

    De besluitenlijst van de raadscommissie MO van 30 september 2024 wordt ter vaststelling en ter bespreking van de voortgang voorgelegd.

  6. 6

    De actie- en toezeggingenlijst wordt ter vaststelling en ter bespreking van de voortgang voorgelegd. De memo's die bij dit agendapunt zijn aangehangen, zullen niet inhoudelijk behandeld worden, maar ontvangt u ter informatie. Indien een commissielid een memo inhoudelijk wenst te behandelen, kunt u dit bij de commissiegriffier aangeven (met een motivatie), zodat dit op de volgende agenda geplaatst kan worden.

  7. 7

    De Lange Termijn Agenda (LTA) wordt ter vaststelling en ter bespreking van de voortgang voorgelegd.

  8. 8

    Hierbij ontvangt u de totaallijst van de openstaande ingekomen stukken onder behandeladvies 3 (Ter afdoening in handen stellen van het college met plaatsing reactie op Lijst Uitgaande Stukken) Zodra de beantwoording op deze lijst staat, kan deze voor de volgende commissievergadering geagendeerd worden.

  9. 9

    Naar aanleiding van de Lijst in- en uitgaande stukken van de Raad van 13 november 2024 zijn geen agenderingsverzoeken ontvangen.

  10. 10

    Wethouder Goudswaard is uitgenodigd om bij dit agendapunt aanwezig te zijn.

  11. 13

    Wethouder van Staalduinen is uitgenodigd om bij dit agendapunt aanwezig te zijn.

  12. 14

    In de Begrotingsraad van 13 november 2024 is afgesproken om de motie van fracties D66-PvdA-GL-CDA inzake structurele subsidie Bibliotheek Westland eerst te behandelen in de vergadering van de raadscommissie MO op 25 november 2024.


    Wethouder van Staalduinen is uitgenodigd om bij dit agendapunt aanwezig te zijn.

  13. 15

    Fracties CDA Westland en VVD Westland hebben verzocht om agendering van de beantwoording artikel 42-vraag van CDA over vestigingsklimaat van huisartsen in Westland


    MOTIVATIE:
    Op 16 oktober hebben wij van het college een reactie ontvangen op de moties 'voorzieningenniveau in kaart brengen' en huisartsenvestiging'. Ook zijn op 28 augustus 2024 de vragen van het CDA inzake huisartsenzorg Westland beantwoord. Hoewel wij zien dat dit probleem zeker serieus wordt genomen door het college, missen wij hierin toch een concreet handelingsperspectief voor met name de korte termijn om dit probleem aan te pakken. We zouden deze beiden stukken daarom graag agenderen en hebben daarbij de volgende vragen:


    1. In de beantwoording van de schriftelijke vragen wordt aangegeven dat een aantal huisartsenpraktijken een patiëntenstop hanteren, het zou hier om 18 van de 25 praktijken gaan. Zijn deze praktijken gelijkelijk verdeeld over Westland? Zijn er wijken en/of kernen waar de situatie echt zorgelijk is?


    2. DSW zou hebben aangegeven dat op dit moment 5600 mensen in Westland geen huisarts hebben, dat dit er in 2030 14.000 zouden zijn en in 2040 25.000, mochten er geen nieuwe huisartsen bijkomen. Kan het college aangeven of zij bekend is met deze cijfers (waarbij de 14.000 al benoemd wordt in de beantwoording? En wat zij gaat doen om dit cijfer zsm naar beneden te krijgen?


    3. Tijdens de voorjaarsnota is toegezegd een gesprek met de raad te initiëren over de inzet van maatschappelijk vastgoed om meer huisartsen richting Westland te krijgen. Kan het college aangeven op welke termijn dit gesprek plaats kan gaan vinden?


    4. Ziet het college mogelijkheden om de druk op de huisartsen te verlagen, zodat er misschien minder huisartsen nodig zijn? Bijvoorbeeld via de inkoop GGZ jeugd of het lokaal kernteam?


    5. Hoe faciliteert de gemeente huisartsenpraktijken die bijvoorbeeld willen uitbreiden/groeien?


    6. Praktijk houdende huisartsen zijn verplicht om, naast hun dagpraktijk, ook diensten op de huisartsenpost uit te voeren. De zorg buiten werktijden komt zodoende ook verder onder druk te staan door het tekort aan huisartsen. Hoe ziet het College deze ontwikkeling en zijn er reeds oplossingen hiervoor in beeld?


    Wethouder van Staalduinen is uitgenodigd om bij dit agendapunt aanwezig te zijn.

  14. 16

    Fractie FvD Westland en CU/SGP Westland hebben verzocht om agendering van de beantwoording artikel 42 vragen van de fractie CU -SGP over relatie, scheiding, jeugdzorggebruik en GGZ -gebruik.


    MOTIVATIE:


    Wij hebben met enige verbazing de antwoorden van het college gelezen op de schriftelijke vragen.
    Hier werd de nadruk gelegd op goede hulp bij scheiding en werd nauwelijks aandacht gegeven aan het voorkomen.
    Het onderzoek spoort gemeente en jeugdzorg aan op beleid dat scheiding voorkomt. Pag.1
    Is de wethouder het met ons eens, gezien de conclusies van het rapport,
    dat om de negatieve gevolgen van een scheiding te voorkomen we niet alleen moeten inzetten op nazorg maar ook op voorzorg/preventie, dat wil zeggen voorkomen is beter dan genezen?
    Is het college bereid om te bezien hoe ze meer kunnen inzetten op preventieve zorg, zoals ook wordt aanbevolen in het genoemde onderzoek?
    In vraag 6 gaat wederom de aandacht naar nazorg.
    De suggestie in vraag 2 is om het gezin in het voetlicht te zetten, wat gaat u daarmee doen?
    Kan het college komen met suggesties die bijdragen aan een sterk imago van huwelijk en gezin?
    Is de wethouder het met ons eens dat, om de zware financiële last die jeugdzorg is voor de gemeente, we als gemeente meer dan gebaat zijn bij bij gezonde huwelijken en gezinnen, en daarom meer financiele middelen moeten inzetten op preventie?


    Wethouder van Staalduinen is uitgenodigd om bij dit agendapunt aanwezig te zijn.

  15. 17
    Rondvraag
  16. 18
    Sluiting